De meeste hardlopers hebben baat bij één krachttraining per week, aanvullend op de looptrainingen. Niet iedere duurloper heeft echter profijt van krachttraining.
Lopers die veel trainen en weinig tijd nemen voor herstel kunnen last krijgen met krachttraining.

Onvoldoende herstelvermogen
Een extra trainingsprikkel, zoals met krachttraining, bovenop je hardloopschema kan voor een hardloper met een beperkt herstelvermogen leiden tot overtraining.
Te lang en te veel trainen vergroot de kans op blessures.
Hoe weet je dat je te veel traint?
Een moderne weegschaal leert je of je spiermassa toe- of afneemt.
Maar ook door je trainingsresultaten bij te houden, kun je in de gaten houden of je overtraind raakt of nog opbouwend bezig bent.
Je trainingsvolume is te hoog is als je geen vooruitgang boekt of zelfs achteruit gaat in resultaten. Breng dan eerst je trainingsvolume terug.
Je kunt je krachttraining bijvoorbeeld terugbrengen tot één keer per maand; zelfs dan kun je nog steeds sterker worden.

Looptechniek
Let met krachttraining wel op dat je looptechniek op orde blijft. Het kan zijn dat je zoveel spiermassa kweekt, dat je technisch niet meer goed kunt lopen. Dan ben je vanzelfsprekend je doel voorbij geschoten.
Ook een buitenproportioneel brede rug draagt niet bij aan je loopprestaties . Typische hardlopers hebben overigens een lichaamstype dat niet snel in spiermassa toeneemt, dus over een – te – brede rug hoef je je dan geen zorgen te maken.

Welke oefeningen zijn voor lopers niet geschikt?
‘Functionele‘ of ‘sport specifieke‘ oefeningen kun je beter niet doen.
Deze manier van trainen is gebaseerd op meerdere misvattingen, waaronder één met betrekking tot motorisch leren.
Het nabootsen van een hardloopbeweging, zoals walking lunges op een halve bal, helpt niet bij het verbeteren van je hardlooptechniek, zelfs geen beetje.
Want hoe jouw hersenen een techniek opslaan is uiterst specifiek.
Met het oog op het verbeteren van je hardlooptechniek lijken walking lunges voor jouw hersenen bijna net zo veel op hardlopen als dat hardlopen lijkt op lopen op je handen.
Ook bepaalde corestability-oefeningen kun je beter overslaan. Voorbeelden hiervan zijn zogenoemde ‘tummy tuckoefeningen’ en ‘bracingoefeningen’.
Bij een tummy tuckoefening ligt de nadruk op het naar binnen trekken van de navel. Bij een bracingoefening span je de corespieren aan alsof je een klap in je maag verwacht.
Het kleine beetje winst die je behaalt met deze meestal complexe oefeningen kun je in minder tijd, veiliger en beter bereiken met simpele buikspieroefeningen.

Via Sportrusten