Je hebt net een stuk hardgelopen en je vraagt je af hoeveel calorieën je hebt verbrand. De kans bestaat dat je schatting niet overeenkomt met de werkelijkheid. Het calorieverbruik overschatten is de grootste fout onder hardlopers als het over gewichtsverlies gaat. Een vorm van wishfull counting. Maar het is niet de enige valkuil. Ook stiekeme dikmakers kunnen het lastig maken om af te vallen.

In dit artikel lees je hoe je acht fouten kunt voorkomen.

Oeps!
Calorieën verkeerd geteld
Het is waar dat je met hardlopen meer calorieën verbruikt dan met bijna welke andere activiteit dan ook: de gemiddelde man verbrandt 77 kilocalorieën per kilometer en de gemiddelde vrouw 65, wat betekent dat je per 5 kilometer zo’n 325 tot 385 kilocalorieën verbruikt. Maar dat calorieverbruik doe je gemakkelijk teniet als je na die training, bijvoorbeeld, koffie met een smaakje met melk en een chocolate-chip koekje neemt.
Correctie: Schat je calorieverbruik beter in met een online calculator, of met een GPS horloge waarop je je lengte, gewicht en andere gegevens kunt invoeren. Als je de neiging hebt om meteen na het lopen de koelkast in te duiken, dan is de kans groot dat je daarmee het effect van je sportieve calorieverbruik in een klap verpest. Je kunt jezelf beter ‘belonen’ met kleine porties eten, zoals kleine koekjes of kleine zakjes chips.

Oeps!
Beknibbelen op vet
Je denkt dat je goed bezig bent met je droge toast, slablaadjes en een plons waterige magere melk in je koffie? Dat is niet terecht: je lichaam heeft vet nodig om vitaminen op te kunnen nemen, zoals A, D, E en K, en je hongergevoel te reguleren. Vetten worden langzamer verteerd dan koolhydraten en proteïnen, waardoor je hongergevoel langer wegblijft. Het schijnt ook zo te zijn dat vet helpt bij de gevoeligheid voor ghreline en leptine, de hormonen die de ‘trek in eten’ reguleren. Een vetvrij of vetarm dieet vermindert die regulering.
Correctie: Je dagelijkse calorie-inname zou uit 20 tot 30 procent vet moeten bestaan. Vermijd transvetten (in bewerkte voedingsmiddelen) en beperk verzadigde vetzuren (vlees, zuivel). Gebruik liever mono- en poly-onverzadigde vetzuren (olijfolie, noten, zaden, avocado’s, vis); deze beschermen je hart en bevorderen het verzadigingsgevoel. Uit een recente studie bleek zelfs dat alleen al het aroma van bepaalde vetten, vooral olijfolie, verzadigingsopwekkende hormonen kan activeren.

Oeps!
Hardlopen op een lege maag
Het kan zijn dat je er al eens van hebt gehoord: nuchter trainen. Hardlopen zonder ontbijt om meer vet te verbranden. Die methode klinkt beter dan het is. In plaats van meteen vet te verbranden, verbruiken je spieren eerst de als glycogeen opgeslagen koolhydraten die je de dag ervoor hebt ingenomen. Op het moment dat deze voorraden opraken en je lichaam meer vet begint te verbranden, keldert je energieniveau en moet je langzamer gaan lopen. Met als eindresultaat dat je uiteindelijk minder calorieën hebt verbrand dan wanneer je behoorlijk ontbeten had.
Correctie: Als je op rustig tempo een half uurtje of minder gaat hardlopen, hoef je vooraf niets te eten. Je hebt waarschijnlijk voldoende glycogeen om je energieniveau op peil te houden. Maar als je langer of harder gaat hardlopen, dan moet je daaraan voorafgaand minstens 100 tot 200 kilocalorieën innemen. Ga voor koolhydraten en wat proteïnen, zoals een banaan met pindakaas, en drink water.

Oeps!
Niet bijtanken na het hardlopen
Na een lange of zware training hebben je spieren alle beschikbare glycogeen verbruikt. De spieren snakken naar aanvulling, maar jij bent moe en hebt misschien geen honger. Veel hardlopers hebben direct na de training minder trek. Maar later, als je lichaam tot rust is gekomen en ‘merkt’ dat de glycogeenvoorraden laag zijn, heb je waarschijnlijk heel veel honger en ben je geneigd om je tanden te zetten in al het eetbare dat je ziet.
Correctie: Zorg ervoor dat je binnen een uur na een zwaardere training jezelf van brandstof voorziet, zodat je spieren zich kunnen herstellen en je geen enorme hongeraanval op een later moment krijgt. Het is aanbevolen om daarbij een verhouding koolhydraten – eiwitten aan te houden van 4 staat tot 1. Beperk je inname tot ongeveer 200 kilocalorieën. Neem bijvoorbeeld ongeveer 250 milliliter magere chocolademelk. Dat levert zo’n 175 kilocalorieën en is een ideale mix van koolhydraten en eiwitten.

Oeps!
Brandstof overdosis
Verslaafd aan eten tijdens de training? Het kan zijn dat je meer calorieën inneemt dan je nodig hebt als je te veel energierepen, gelletjes, winegums, drankjes en shakes neemt. Calorieën uit deze energiebronnen zijn compact, tellen snel bij en doen meestal niet veel om de honger te onderdrukken.
Correctie: Neem geen gels of sportdrank bij trainingen die minder dan 60 minuten in beslag nemen. Water is dan prima. Ga je langer dan een uur lopen, neem dan 30 tot 60 gram koolhydraten (in de vorm van gels of sportdrank) per uur.

Oeps!
Verzuipen in calorieën
Calorieën in een glas tellen net zo hard als die op je bord. Vooral alcohol is een geniepige: volgens een rapport uit 2012 krijgen Amerikaanse volwassenen een gemiddelde van 100 kilocalorieën per dag binnen via alcohol. Voeg daar gezoete drankjes als koffie, thee, frisdrank en sap aan toe en je krijgt flink wat suikers binnen. Onderzoeken tonen aan dat, over het algemeen, vloeibare koolhydraten niet bijdragen aan het verzadigingsgevoel. Meer drinken leidt dus niet tot minder eten. Dat betekent dat je de in de kroeg naar binnen gewerkte 200 kilocalorieën niet als vanzelf zal compenseren door tijdens de maaltijd erna 200 kilocalorieën minder te eten.
Correctie: Alles wat je drinkt moet vooral calorievrij zijn: water, sodawater, ongezoete thee. Onthoud dat alcohol kan leiden tot te veel eten omdat je minder remming hebt. Gematigd drinken betekent voor vrouwen een glas, voor mannen twee glazen alcoholhoudende drank per dag. Je kunt de calorie-inname verminderen door te kiezen voor licht bier, wijn of drank gemengd met sodawater.

Oeps!
Snel resultaat willen
Te hoge verwachtingen over gewichtsverlies kunnen een gevolg zijn van advertenties, aanbevelingen van beroemdheden of realityshows als De Biggest Loser. Maar als je alles in één keer wilt veranderen of de resultaten wilt bereiken die op tv worden getoond, dan vergt dat zo veel geestelijke inspanning dat je snel je gewichtsverliesplan opgeeft. Het is al een enorm succes als het lukt om een halve tot een hele kilo per week kwijt te raken, en om dat een aantal maanden vol te houden.
Correctie: Zorg voor kleine veranderingen, eentje per keer. Probeer bijvoorbeeld elke dag een gezond ontbijt te nemen. Vervang de chips voor een appel bij je lunch. Het is niet zo sexy maar het werkt wel. Beloon jezelf met een manicure of een nieuwe outfit als die veranderingen gewoonten zijn geworden.

Oeps!
Niet aanpassen aan de veranderingen
Het is een fysiologisch feit: grote lichamen verbranden meer calorieën dan kleine, zelfs in rust. Dat betekent hoe zwaarder je bent, hoe sneller je resultaat zult zien in gewichtsverlies. Maar je stofwisseling past zich aan je nieuwe gewichtsverlies aan. Je lichtere lijf zal, helaas, minder calorieën verbruiken (ook bij het hardlopen). De afslankstrategie die eerst goed werkte, zul je moeten aanpassen naarmate je lichter wordt.
Correctie: Pas elke keer als je 10 procent van je gewicht bent verloren, je dagelijkse calorie-inname aan. Gebruik daarbij een calculator, bijvoorbeeld de runnersworld.com/daily-calories-calculator. Herzie ook steeds je calorieverbruik bij inspanning, aangezien dat ook minder wordt als je afslankt.

Via Runnersweb